Centrum Wczasów Rehabilitacyjnych ul. Rondo Mogilskie 1, 31-516 Kraków biuro@turnusy-krakow.pl (12) 411-08-01 667-41-86-77

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – polega na wykluczeniu z pożywienia produktów zawierających gluten, czyli naturalnych lub przetworzonych zbóż pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Eliminujemy z jedzenia pieczywo, ciasta, makarony, płatki owsiane, oraz wszystkie produkty mogące zawierać domieszki glutenu np. przetwory mięsne, konserwy, sosy, chipsy, lody, słodycze, jogurty i inne. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja,
Więcej

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Wahania poziomu glukozy mogą powodować hipoglikemię lub hiperglikemię które bezpośrednio zagrażają życiu. Dieta wymaga właściwego komponowania posiłków, tak aby produkty które podwyższają glikemię były spożywane w niewielkich ilościach. Dotyczy to zarówno węglowodanów prostych (wszelkie słodycze, owoce, soki, napoje), jak i złożonych (kasze, ryż, makaron, chleb, ziemniaki). W
Więcej

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna polega na przygotowywaniu posiłków bogatych w witaminy i mikroelementy bez użycia tłuszczu. Zalecane jest gotowanie na parze, w wodzie, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w piekarniku w folii lub w pergaminie. Posiłki nie powinny być zbyt duże objętościowo. Należy ograniczyć spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych, tłustych mięs, wzdymających owoców i warzyw, słodyczy, napojów gazowanych i
Więcej

Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa stosowana w chorobach wątroby ma głównie na celu dostarczenie składników odżywczych niezbędnych do regeneracji komórek wątroby i wyrównania występujących niedoborów. Powinna być lekkostrawna z ograniczeniem produktów z dużą zawartością błonnika, tłustych, wzdymających na rzecz białek i węglowodanów. Należy jeść 4-5 małych niezbyt gorących posiłków dziennie o stałych porach, kolację spożyć 2-3 godziny przed
Więcej