Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna polega na przygotowywaniu posiłków bogatych w witaminy i mikroelementy bez użycia tłuszczu. Zalecane jest gotowanie na parze, w wodzie, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w piekarniku w folii lub w pergaminie. Posiłki nie powinny być zbyt duże objętościowo. Należy ograniczyć spożycie pełnoziarnistych produktów zbożowych, tłustych mięs, wzdymających owoców i warzyw, słodyczy, napojów gazowanych i ostrych przypraw.
Wskazania:
- biegunki, zaparcia
- stany zapalne błony śluzowej żołądka
- owrzodzenia żołądka, dwunastnicy i jelit
- zgaga
- rekonwalescencja po zabiegach operacyjnych
- podeszły wiek
- nowotwory układu pokarmowego
- zespół jelita drażliwego
- zapalenie wątroby lub trzustki
- kamica nerkowa
- chorzy leżący, unieruchomieni
- choroby układu oddechowego
Dieta lekkostrawna stosowana jest przez osoby, które pragną poprzez dietę oraz ćwiczenia fizyczne wysmuklić swoją sylwetkę. Przydaje się także do ogólnego oczyszczania organizmu (detoks). Raz na jakiś czas powinna być stosowana przez wszystkich.
Przykład diety lekkostrawnej:
Śniadanie: Bułka pszenna z dżemem, zupa mleczna z kaszą manną
II śniadanie – Pieczywo chrupkie posmarowane białym serkiem z chudą wędliną i pomidorem bez skórki
Obiad – pierś z kurczaka ugotowana na parze podana z ziemniakami i surówką z marchewki
Deser – sałatka owocowa z mandarynek i suszonych śliwek z jogurtem naturalnym, kilka biszkoptów
Kolacja – zupa jarzynowa
Większość ośrodków rehabilitacyjnych ma w swojej ofercie dietę lekkostrawną